P2P (Peer to Peer) Nedir?
P2P ya da Peer-to-peer; eşten eşe manasına gelen, merkezi bir otoriteye ihtiyaç olmadan, iki veya daha fazla eş arasında gerçekleştirilen veri ve varlık paylaşımı ağ protokolüdür. Üçüncü taraf kullanıcıların merkeziyetsiz bir biçimde eşler arası etkileşim, dosya paylaşımı ve kripto para transferi yapmasını mümkün kılar.
Farklı noktalardaki bilgisayarların eş zamanlı veri paylaşmasına olanak sağlayan P2P (Peer-to-peer) ile birçok kişinin ağa aynı anda ulaşması mümkündür. Bazı kripto para platformlarının da kullandığı yöntemde kullanıcılar ağın bir parçası olarak hareket ederler.
P2P, bir diğer ifadeyle eşler arası protokolü, yazılım alanında daha önce de kullanılan bir yöntemdir. Satoshi Nakamoto’nun, 31 Ekim 2008'de yayımladığı “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi" isimli white paper ile yöntem kripto para ekosistemi içinde kendine yer bulmuştur. Nakamoto dokümanda; merkezi otoriteye gerek kalmadan, eşler arası, güvenli bir çevrim içi ödeme yöntemi önermiştir. Bitcoin’de dağıtık ağ yapısı işlemlerin kontrolünü merkezi bir otorite ya da merkezi bir sunucu yerine ağın tamamına dağıtmıştır.
Peer-to-peer merkeziyetsiz bir biçimde veri, bilgi ve varlık paylaşımını ifade eder. Kripto paralar için ise kullanıcılar arasında doğrudan transfer imkanı sağlamaktadır. Yöntem ile kripto para aktarımı için, üçüncü taraflara ihtiyaç duymadan, elektronik ortam ve ağlar üzerinden işlem yapabilme özelliği getirilmiş olur. Fiziksel olarak bir yere gitmeye ihtiyaç kalmadan, internete bağlı teknolojisi yeterli bir cihaz ile eşler arası aktarım yapılabilir.
P2P (Peer to Peer) Ağları Nasıl Çalışır?
P2P bir ağda, kullanıcılar ağın sahibi veya ortağı gibi hareket ederler. Kullanıcıların cihazlar aracılığıyla bağlandıkları ağda merkezi bir sunucu bulunmaz; kullanıcılar arası iletişim doğrudan kurulur, veriler aracısız paylaşılır. Bu ağlar bilgi ve dosya paylaşımı için kullanılır.
Yenilikçi bir yapısı olan P2P’de ağa bağlı bilgisayarlar, protokoller aracılığıyla etkileşime geçer. Bekleme süresine gerek kalmadan, çoğu zamanda kolaylıkla, ihtiyacı olduğu bilgi ya da varlığa sahip olan diğer bilgisayara ile bağlantı kurabilir ve işlemlerini gerçekleştirebilir. Ağa bağlı olan bilgisayarlar, eriştikleri bilgi ve verilerle başka kullanıcılar için sağlayıcı konumuna da geçebilirler. Merkeze bir sunucuya bağlı olmaması hız gibi bazı avantajlar getirse de işlem takibi açısından ağdaki işlemleri gerçekleştirmek bir yandan da oldukça zordur. İstenilen dosyaya erişim sağlanmadan önce dosya hakkında bilgi sahibi olunması da gerekir. Ayrıca aynı dosyaya aynı anda birden fazla kullanıcı erişmek isterse bağlantının yavaşlaması beklenir. Bu sebeple güçlü bir altyapısı olan sistemler daha avantajlıdır. Bağlantı yavaşlığını aşmak için bu soruna çözüm öneren teknolojiler de kullanılabilir.
Kripto paralar için P2P, merkezi bir otorite yada bankalar olmadan yapılan para değişimine karşılık gelir. Bitcoin ve diğer kripto paralar, bu sistemle, internet bağlantısı ile taraflar arasında elektronik olarak aktarılabilir. Bitcoin’de P2P işlemi sayesinde kullanıcılar kriptografi ile şifrelenmiş bir biçimde Bitcoin (BTC) transferi gerçekleştirebilirler. İşlemler dağıtık defter teknolojisi sayesinde kaydedilir. Bitcoin blokzincirine bağlı kullanıcılar gerçekleşen transfer işlemlerini şeffaf bir biçimde kontrol edip denetleyebilirler.
Kripto para transferi yaparken elinizdeki varlıkların güvenli bir ağ üzerinden transfer edildiğinden emin olmalısınız. Blok zincir üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin geri çevrilmesi ve değiştirilmesi imkansızdır.
P2P (Peer to Peer) Güvenli Midir?
Yenilikçi bir teknoloji olan blockchain, eşten eşe sistemiyle de kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Blockchain yapısı gereği kriptografik şifreleme ile korunması, verilerin dağıtık olarak depolanması ve işlemlerin şeffaf bir ağ ortamında gerçekleşmesi sebebiyle güvenilirdir denilebilir. Blockchain’de kişiler değil ağın kendisi güvenlik unsuru olarak ortaya çıkar. P2P’nin güvenli olması, işlemin gerçekleştiği blokzincirinin güvenliği ile ilişkilidir.
Merkezi bir otorite gibi hareket eden merkezi bir sunucunun veri aktarımı ve teyiti için gerekli olmaması, denetimin tüm kullanıcılara ait cihazlar üzerinden yapılabilmesi güven unsurunu artıran etmenlerdir. Peer-to-peer ile kullanıcıların doğrudan iletişim kurması da güven ortamına katkı sunar.
Merkezi bir sunucu olmaması olası bir siber saldırıya karşı tek bir hedef olma durumuna önlem alır. Ayrıca ağdaki işlemlerin yoğunlaşması durumunda tek bir merkezi sunucudan çözüm beklenmesi de sistemi sıkıntıya sokabilir. P2P ile ağdaki bilgilerin farklı bilgisayarlara dağıtılması da mümkündür. Ağda olabilecek bir güvenlik problemi veya teknik bir sorunda bilgiler farklı bilgisayarlar aracılığı ile korunmuş olur. Yapılmak istenilen ağ dışı değişiklik istekleri ağın bilgilerine sahip kullanıcılar tarafından denetlenip reddedilebilir.
P2P (Peer to Peer) Alım-Satım Nedir? Nasıl Yapılır?
P2P alım-satım ile kullanıcılar, başka bir kişi ya da kuruma ihtiyaç duymadan doğrudan eşler arası alışveriş işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu bakımdan işlemler çok hızlı gerçekleşir. Teknolojisi gereği merkeziyetsiz güvenli altyapı mantığı ile oluşturulan blockchain üzerinde uygulanan bu yöntemle işlemlerin başkaları tarafından takibi ihtimali çok azalır.
Kripto para alım-satım platformlarında yapılan işlemler de bu yöntemle daha hızlı ve kolay gerçekleşmektedir. Alışveriş için çevrimiçi ortama ihtiyaç yoktur fakat kripto varlıkların değişimi için iki tarafın vereceği onay çevrim içi ortamda gerçekleşir. Onay gerçekleşmeden takas işlemi sonuçlandırılmaz. Çevrim içi onay, işlemlerin güvenli bir biçimde gerçekleşmesini sağlar.
Çevrim içi kripto para alım satımı gerçekleştirirken; işlemlerin pratik, şeffaf ve güvenilir bir platform aracılığıyla yapıldığına emin olmalısınız.
Güçlü teknolojik altyapısı, 7/24 uzman ve profesyonel müşteri hizmeti desteği ile CoinO üzerinden kripto para işlemlerinizi güvenle ve hızlıca yapabilirsiniz.