Mining (Madencilik) Nedir?
Mining (Kripto Para Madenciliği); özel donanım ve yazılımlar aracılığıyla kripto para üretimi yapmak, kripto para transfer işlemlerini gerçekleştirmek ve işlemleri doğrulamak için kullanılan yöntemin adıdır. Süreç sonucunda madenciler ödüllendirilir. Amaç blokzincir ağının işlerliğini devam ettirmek ve güven altına alınmasını sağlamaktır.
Madenciliğin çalışma biçimi, blokzincire eklenecek bloklar için gerçekleştirilmesi gereken karmaşık matematiksel işlemlerin çözümü ile gerçekleşen süreçlerden oluşur. Kriptografi ile üretilen ve blockchain ağı üzerinde yer alan doğrulama işlemlerinin çözümü olarak da özetlenebilir. Her yeni blok, işlemlerin çözümünün daha da zorlaşması manasına gelir. Bu sebeple güçlü ve yüksek hesaplama kapasitesine sahip cihaz ya da bilgisayarların kullanılması gerekmektedir. Bitcoin’e özgü olmasa da madencilik terimi özellikle Bitcoin konusu geçtiğinde karşımıza çok sık çıkar.
Madencilik (Mining), donanım ve yazılımlar aracılığıyla kripto para üretiminin yanı sıra kripto para transferlerinin kaydının ve onayının yapılmasıdır. Madencilik, Bitcoin ağında önemli bir faaliyettir. Teoride iyi bir bilgisayar ve hızlı internet bağlantısına sahip herkes kripto para madencisi olabilir. Bunun için çeşitli madencilik yöntemleri vardır. Piyasada bulunan kripto paraların madencilik yöntemleri farklılık gösterebilir.
Bağlantıya tıklayarak, CoinO üzerinden BTC, ETH ve diğer seçkin altcoin alım satım işlemlerinizi güvenle ve hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
Mining Nasıl Yapılır?
Mining; teknik altyapısı güçlü cihaz ve bilgisayarlar ya da özel sistemler kullanılarak yapılır. Kripto para madenciliği için kullanılan özel bilgisayarlar sıradan bilgisayarlara kıyasla daha fazla kapasiteye sahiptir. Madencilik için farklı yöntemler vardır. Kârlılık, maliyet, kolaylık gibi kriterlere göre tercih edilen yöntemler şu şekilde sıralanabilir: Bulut, CPU, GPU ve ASIC madenciliği.
Bulut Madenciliği
Bulut madenciliği (Cloud Mining) en son teknoloji madencilik olarak tanımlanabilir. Ekran kartları ile gerçekleştirilen GPU Madenciliğini yapan madencilere ait üçüncü taraf cihazlar üzerinden kiralama yöntemiyle gerçekleştirilir. Süreç sonunda işlem masrafları düşüldükten sonra kripto para kazanılabilir. Yeterli sermayesi, özel donanımı ya da bilgi birikimi çok olmayan madencilerin tercih ettiği bir yöntemdir. Bulut madenciliği yapan madencilerin, kendi cihazlarını kullanmadığı için, elektrik tüketimi de nispeten daha azdır.
CPU Madenciliği
CPU Madenciliği; günümüzde değerini yitirmiş, kullanılan en eski kripto para madenciliği yöntemidir. Yüksek enerji ve özel donanımlı bilgisayarlara ihtiyaç duyulan bu yöntemde, mining bilgisayarların işlemcileri ile yapılır. Mining yapılabilmesi için bilgisayarlara ayrıca yazılım kurulması da gerekir. Getirisi diğer yöntemlere kıyasla düşüktür.
Fazla enerji gereksinimi, maliyet ve makinelerin bir süre sonra kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle, günümüzde bu yöntemle madencilik yapmak neredeyse imkansızdır.
GPU Madenciliği
Bilgisayar ekran kartlarının işlemcileri ile yapılan kripto para madenciliği GPU madenciliği olarak adlandırılır. CPU’ya kıyasla daha verimli ve ekonomik olduğu düşünüldüğü için ekran kartı işlemcileri tercih edilmektedir. Hesaplamayı kolaylaştıran birden fazla ekran kartı kullanılır. Ekran kartının gücü madenciliğin başarısı için en önemli kriterdir. Günümüzde en çok ilgi gören ve tercih edilen mining yöntemidir.
ASIC Madenciliği
ASIC (Application Specific Integrated Circuit) ya da dilimize çevrilmiş haliyle “Uygulamaya Özel Entegre Devreler” madenciliğinde, kripto para oluşturmakla görevli özel devreler kullanılır. Devreler; içlerinde yazılım ve özel donanımlar taşır ve bilgisayara bağlanabilirler. Enerji tüketimi çok fazla olmasa da bu devreleri temin etmek zordur ve yüksek maliyet ortaya çıkar. En güçlü yöntem olarak kabul edilir ve bu şekilde daha çok miktarda kripto para üretilebilir. Adil olmama riski de taşır. Bu sebeple çok tercih edilmez. Yasaklanması gerektiği görüşü de savunulur.
CoinO'ya hemen üye olun, hem madencilik hakkında daha fazla bilgi sahibi olun hem de kripto para işlemlerini güvenle ve hızlıca yapmaya başlayın.
Kripto Para Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?
Kripto para madenciliğinde net bir kazanç miktarından bahsedilemez. Yapılan madencilik türüne, kullanılan özel donanımlı cihaz ve yazılımlara, madenciliği yapılan kripto paraya ve enerji tüketimine göre değişen birçok etken vardır. Kripto paraların madencilik biçimi ve elde edilen kazanç da değişiklik gösterebilir. Örnek verecek olursak, Bitcoin madenciliğinde daha çok ASIC cihazlar ile yapılan madencilik ön plana çıkar.
Özel donanım gereksinimi ve yüksek elektrik ihtiyacı gerektiren Proof of Work (İş Kanıtı) yerine Proof of Stake (Hisse Kanıtı) madenciliği daha çok ilgi görmeye başlamıştır. Ethereum 2.0 güncellemesi sonrası Ethereum madenciliğinde de Proof of Work yöntemi yerine Proof of Stake yöntemini kullanılmaya başlanmıştır.
Cihazlara yapılan yatırım ile sonrasında gereken bakım ve onarım aşamaları da madencilik yapmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken, kâr marjını doğrudan etkileyen sonuçlar doğurur. Proof of Work yönteminde zaman geçtikçe blok üretmek daha da zorlaşır. Süreç zorlaştıkça da elde edilen gelir düşmeye başlar. Verimin düşmemesi adına cihazlara düzenli olarak bakılması ve gerektiğinde yenilenmesi gereklidir.
Mining Hesaplama
Kripto para madenciliği hesaplaması yapılırken üç kritere bakılır: Hash Rate (Hesaplama gücü), güç tüketimi ve güç maliyeti. Güç tüketimi “W” ile güç maliyeti “TL/kWh” ile ifade edilir. Madencilikte daha çok kazanç için, Hash Rate ne kadar yüksekse, ters orantılı olarak güç tüketimi ve maliyet de o kadar düşük olmalıdır. Hesaplama için çevrimiçi ilgili mining hesaplama sitelerinden faydalanabilirsiniz.
Ethereum Mining Hesaplama
Ethereum madenciliği, ilk çıktığı dönemlerde Proof of Work (PoW) ile düşük kapasiteli cihazlar ile de yapılabiliyordu. Madenci sayısı arttıkça ve işlemler zorlaştıkça; Ethereum madenciliği, özel donanımlar ve yüksek kapasiteli bilgisayarlar gerektiren zorlu bir sürece dönüştü.
Eylül 2022’deki Ethereum Merge sonrası Ethereum madencileri için yeni bir dönem açıldı. Proof of Stake (PoS) dönemine geçiş ile birlikte bilinen anlamdaki Ethereum madenciliği de sonlanmış oldu.
Kripto Para Madenciliğinin Maliyeti Nedir?
Kripto para madenciliğinin maliyeti birden fazla kritere bağlı olarak değişebilir: madencilik yöntemi, madenciliği yapılmak istenen kripto para, güç tüketimi, cihaz bakım ve onarım masrafları, teknolojik altyapı ve daha da fazlası. Daha çok kazanç ve yüksek verim elde etmek için maliyetin artması gerektiği de kuşkusuz bir gerçektir.
Mining Elektrik Hesaplama
Kripto para madenciliği yapılırken harcanan elektriği hesaplamak için öncelikle kullanılan mining yöntemi ve kullanılan özel donanımların göstereceği performans hakkında fikir sahibi olmak gerekmektedir. Madenciliği yapılan kripto paraya ait blokzincirdeki blok oluşturma sürecinde yapılması gereken matematiksel işlemlerin zorluğu da hesaplama gücünün artmasına, dolayısıyla daha yüksek kapasiteli cihazlara ihtiyaç duyulmasına sebep olur.
Kripto Para Madenciliği Yasal Mı?
Türkiye’deki kripto para madenciliğinin hukuki boyutları herkesin merak ettiği konuların başında gelir. Dünya üzerinde farklı ülkelerin kendi yasaları çerçevesinde farklı uygulamaları mevcuttur. Ülkemizde, yasalarda kripto para madenciliğine doğrudan yasak getiren bir madde ya da hüküm bulunmuyor. Yeni bir teknoloji olması nedeniyle, madencilik konusunda herkesin kafasında soru işaretleri bulunuyor. Mevcut yasal gelişmelerin yakından takip edilip buna uygun hareket edilmesi en doğru yöntemdir.
Kripto varlıklar konusunda yasal bir düzenleme de gerçekleşti. Kripto varlık ekosistemine dair düzenleme içeren "Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 26 Haziran 2024'de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu gelişme sonrası Türkiye'de kripto varlıklara dair ilk yasal çerçeve oluşturuldu.
Kripto para madenciliği maliyetli ve zahmetli süreçlerden oluşmaktadır. Eğer siz de kripto para sahibi olmak istiyorsanız, güvenilir kripto para alım satım platformlarından kripto para satın alabilirsiniz.
Güvenli bir alım-satım için; güçlü teknolojik altyapısı, 7/24 uzman ve profesyonel müşteri hizmeti desteği ile CoinO'da kripto para işlemlerinizi kolaylıkla ve hızlıca yapabilirsiniz.